Top 5 – Speltoppers: 4. Santoska

      Reacties uitgeschakeld voor Top 5 – Speltoppers: 4. Santoska

Santoska

04 Santoska [1]Santoska is een verslavend kaartspel dat in meerdere rondes wordt gespeeld. Het draait het erom dat je aan het eind van elke ronde steeds zo min mogelijk strafpunten krijgt. Wanneer je over de 100 strafpunten gaat ben je uitgeschakeld. De andere spelers gaan door totdat allen op één na zijn uitgeschakeld. De overgebleven speler is de winnaar. Maar… op het moment dat één van de spelers precies 100 strafpunten weet te behalen, stopt het spel meteen en is die speler de winnaar.

04 Santoska [3]Elke speler krijgt vooraf een arribakaart; de stopkaarten worden tussen de spelers ingelegd. De speelkaarten worden geschud en elke speler krijgt afhankelijk van het aantal afgesproken rijen een aantal gedekte kaarten. De overige kaarten vormen een gedekte trekstapel, de bovenste kaart wordt opengedraaid en naast de trekstapel gelegd. De kaarten die je ontvangt, moet je in twee rijen boven elkaar leggen. Krijg je zes kaarten, dan vorm je twee rijen van drie kaarten, acht kaarten twee rijen van vier kaarten enz. Als je met meer kaarten speelt, stijgt de moeilijkheidsgraad van het spel (je moet van meer kaarten onthouden wat de waarde is). Bij aanvang van de ronde mogen de spelers alleen de kaarten van hun onderste rij kort bekijken. Daarna moeten ze de kaarten gedekt op dezelfde plaats terugleggen. De kaarten mogen nu gedurende de rest van de ronde niet meer bekeken worden.  Als een speler aan de beurt is, moet hij een kaart trekken. Dit mag de bovenste open kaart van de aflegstapel zijn of de bovenste gesloten kaart van de trekstapel. Deze kaart mag hij wisselen met een kaart van zijn onderste (actieve) rij. De verwisselde kaart of de getrokken kaart wordt daarna open op de aflegstapel gelegd. Als een speler tevreden is over zijn actieve rij, roept hij aan het einde van zijn beurt Arriba! Hij legt dan de arribakaart naast zijn onderste rij. Deze is nu gesloten (kaarten mogen niet meer omgewisseld worden) en de bovenste rij is de actieve rij geworden. Is een speler ook tevreden over zijn bovenste rij, dan roept hij Stop! Hij pakt een stopkaart en legt deze naast de bovenste rij. Alle andere spelers komen nu nog één keer aan de beurt; daarna is de ronde voorbij. Iedereen draait zijn kaarten nu om en de strafpunten gaan geteld worden.

Kaarten met gelijke nummers die horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, leveren geen strafpunten op en worden dus weggenomen. Kaarten die alleen liggen leveren wel strafpunten op, nl. de waarde die op die kaarten staan. Santoska-kaarten die alleen liggen leveren 5 strafpunten op. Maar wanneer Santoskaarten horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, leveren ze juist bonuspunten op (2 kaarten = 5 bonuspunten, 3 kaarten = 10 bonuspunten, enz). Tel alle strafpunten bij elkaar op, trek daar evt. bonuspunten vanaf en verreken het eindresultaat met de scores van voorgaande rondes op een scoreformulier (pen en papier bij de hand dus).

04 Santoska [2]Type:                   Kaartspel

Aantal spelers:    2-6

Speelduur:          30-60 minuten

Leeftijd:               8+