Coney Island

      Reacties uitgeschakeld voor Coney Island

2013-03-23 22.24.35Als je aan het begin van de twintigste eeuw naar New York ging, kon je niet om de attractieparken van Coney Island heen. Daar gebeurde ‘het’. Dit spel neemt je mee terug naar de glorietijd van New Yorks vermaak.

Je moet percelen claimen en bebouwen met attracties. Daarbij moet jij de meeste inkomen zien te behouden en punten scoren.

Iedere speler heeft een overzichtskaart waarop wordt bijgehouden wat hij krijgt en welke acties hij kan uitvoeren. Je inkomsten bestaan uit punten, blokjes en geld. Daarnaast heb je drie acties die je slechts eenmaal per beurt mag uitvoeren. Als laatste zijn er nog losse rollen waarmee je aparte acties kan doen.

Met de blokjes plaats je jouw degenslikker of waarzegster, zodat duidelijk is welke claim jij hebt neergelegd. Door die te plaatsen zal je de volgende beurt meer inkomsten hebben.2013-03-23 22.25.09

Attracties mogen alleen over geclaimde gebieden worden gebouwd. Je plempt deze dus over gewichtheffers en popcornkraampjes heen (alsof iedereen daar een hekel aan heeft). Daardoor komen de claimfiches weer terug en heeft diegene weer minder inkomsten.

De speciale acties helpen je daar bij. Deze koop je altijd voor twee flappen en kun je alleen gebruiken als ze voor je liggen. Zo kan de burgemeester de kleur wijzigen van een blokje, geeft de politieagent je een extra blokje en de krantenjongen jou twee extra punten. Zolang je de prijs betaald uiteraard.

Een goede economie opbouwen, zodat je genoeg geld en blokjes krijgt, is dan ook essentieel. Maar vergeet je de punten, dan vergeet je de winst.

De tactiek is om geld en blokjes goed te besteden aan acties en percelen. Daarnaast is het slim plaatsen van claims en attracties enorm belangrijk, zelfs winnend. De overweging daarbij is steeds wat jou veel oplevert en wat niet, en waar hinder je de ander mee. Zo levert overbouwen eenmalig punten op, maar heb je daarna weer minder inkomsten. Claimen levert dus uiteindelijk meer op dan bouwen. Dus laat je een ander de attracties opzetten.

2013-03-23 22.36.07Coney Iskand is een simpel maar ontzettend leuk spel. Het is vlot, tactisch en grappig. Grootste voordeel is wel dat het spel makkelijk toegankelijk is. Dus nagenoeg voor iedereen.