Tzolk’in

      Reacties uitgeschakeld voor Tzolk’in

IMG_0402De Maya’s hadden zoiets als het einde der tijden voorspelt. Maar tijd om je druk te maken had niemand, iedereen moest gewoon werken. Nu was die houdbaarheidsdatum afgelopen december, dus we kunnen opnieuw voorspellen.

Dit spel heeft als mechanisme één grote draaischijf die vijf kleine schijfjes aandraait. Op die kleinere schijfjes plaats je jouw mannetjes. Aan het einde van iedere ronde wordt dat grote wiel gedraaid, waardoor alle mannetjes één actie verder draaien. Ben je aan de beurt, dan kun je de actie uitvoeren waarbij jouw mannetje staat, als je dat wil. Anders laat je hem gewoon staan voor de volgende ronde.

In je beurt, heb je dus de keuze om je mannetjes te plaatsen (actie plannen) of  weg te IMG_0391halen (actie uitvoeren). Bedenk daarbij dat iedere schijf een specifiek thema heeft. Er is een schijf die om de mais draait, des te verder, des te meer mais. Een andere draait om grondstoffen, om te bouwen. En weer andere om culturele of technologische ontwikkeling. De laatste schijf draait om de plastic schedeltjes, wat eigenlijk keiharde overwinningspunten zijn.

De essentie is om goed te plannen, zodat je op tijd de grondstoffen krijgt om je ontwikkelingen vooruit te stuwen, te bouwen en voordeeltjes te bemachtigen. Maar er is altijd een uitvlucht … de goden tevreden te stellen. Vergeet niet om gebouwen te kopen, die leveren namelijk een eenmalig voordeel op en monumenten. Het is simpelweg de punten-boost om het spel te winnen.

IMG_0398Uiteraard moet dit alles betaald worden en dat doe je met ….. mais. Grappig is dat de bevolking hetzelfde op het menu heeft staan. Daarom heb ik het sterke vermoeden dat mais de voorloper is van het chocoladegeld. Zorg er dus voor dat je een goede chocolade, ehhhhh, mais economie hebt.

Mensen met een goed ruimtelijk inzicht zullen Tzolk’in snel spelen, rekenaars verlengen de speelduur. Dit spel is dan ook bedoeld voor die spelers, de lopende calculators en de geduldige planners. Mocht je je niet kunnen associëren met één van deze twee groepen, dan is er geen man overboord. Het spel heeft genoeg te bieden voor een doorsnee groep spelers die een leuk spel willen spelen.