Richelieu

      Reacties uitgeschakeld voor Richelieu

De Franse machtscentralisatie staat niet los van Richelieu. Als kardinaal en eerste minister 2013-07-27 23.06.41van Louis XIII heeft hij opmerkelijk veel voor Frankrijk gedaan, en vijanden gecreëerd.

Je moet samenzweren, voor of tegen Richelieu. Des te beter, des te meer gunsten je verwerft .

In je beurt heb je de keuze uit een paar acties: samenzweren, geld innen, commissie betalen of juwelen verkopen.

2013-07-27 21.38.43De aller belangrijkste is natuurlijk samenzweren. Van de drie blokken kies je één om een samenzweerder te plaatsten. Daarbij  moet je voor of tegen Richelieu zijn. Voor de betere posities moet je wel betalen. Ligt één van de twee facties in een blok vol, dan wordt dat blok gewaardeerd. De factie met het hoogste aantal invloed wint. De speler met het hoogste aantal invloed in die factie, wint het eerste voordeel en de tweede de andere. Die voordeeltjes kunnen zijn geld, punten, meer inkomsten, enzovoort. Vergeet niet dat Richelieu op de puntentrack ook een paar vakjes wordt verplaatst.

Als alle factieplaatjes weg zijn eindigt het spel, meeste punten wint.

Richelieu is een spel van acties handig uitspelen. Maar vooral van lekker konkelen. Je moet elkaar wat ‘helpen’, zeker als jij op bepaalde posities overduidelijk geen mannetje wil hebben. Wijs daarom een ander maar op de gevolgen van zijn mogelijke actie. Als het lukt geeft dat echt een kick. Mocht je willen samenwerken, wat niet onlogisch is, doe dat dan met je linker of rechter buurman. Met hen kun je een blok maken of kraken.

Ook de positie van Richelieu is van belang. Heb je namelijk meer punten dan Richelieu, 2013-07-27 22.34.09dan heb je maar één actie, anders mag je er twee doen.

Dit spel moet je echt spelen. En denk aan de woorden van Richelieu Lui même: ‘Pour tromper un rival l’artifice est permis; on peut tout employer contres ses ennemis’.