Puerto Rico

      Reacties uitgeschakeld voor Puerto Rico

Het zonovergoten Caribische eiland Puerto Rico heeft veel bedrijvigheid. 17e eeuwse plantagehouders beconcurreren elkaar voor de meeste aanzien.

Als grootgrondbezitter leg je plantages aan, laat je produceren om vervolgens te leveren voor punten. Daarbij zijn gebouwen essentieel.

Als je aan de beurt ben kies je één van de (nog) beschikbare rollen en voert die uit. Jij hebt een klein voordeel omdat je de rol kiest. Vervolgens voeren de andere spelers eventueel ook dezelfde actie uit.

Zo zal de burgemeester de aangespoelde werknemers uit Afrika te werk stellen. Met het risico dat ze als beroepsalcoholist door San Juan gaan zwerven. Als plantagehouder ga je natuurlijk bomen kappen om mais of koffie te planten. Als je daar geen zin in hebt wordt je wel bouwmeester of kapitein. Uiteindelijk moet je toch gebouwen neer plempen en producten verschepen. Als je het echt niet meer weet ga je voor een maandje de bergen in om goud te zoeken.

Het uitdagende van dit spel is om de rollen op het juiste moment te kiezen. Daarmee heb jij het voordeel en zullen anderen het nakijken hebben. Eén van de belangrijkste handvatten daarbij is om de gouverneur in de gaten te houden. Die bepaalt namelijk wie als eerste een rol kiest in de ronde.

Aan het einde van het spel tel je de losse punten en van de gebouwen bij elkaar op. Wie de meeste heeft wint het spel.

Puerto Rico is een geweldig spel. Zeker voor mensen die met elkaar een gezelligespelletjes uitdaging zoeken. Terecht een topper van de afgelopen tien jaar.